Något som blivit omåttligt populärt de senaste åren är så kallade aktivitetsarmband. De utsågs till årets julklapp 2014 och sedan dess har de bara blivit allt vanligare och nya modeller kommer upp på marknaden titt som tätt. Vi kommer här gå igenom vad det är för något, dess för och nackdelar, de bästa armbanden enligt oss samt vilka som är bäst i test enligt andra källor.

Vad är ett aktivitetsarmband?

Ett aktivitetsarmband

Det finns lite olika varianter av aktivitetsarmband, men generellt sett så är deras syfte att övervaka och hålla kolla på ens dagliga hälsa. Detta görs genom att mäta några olika parametrar, vanligtvis:

  • Hur många steg du gått
  • Din puls
  • Hur mycket du sover
  • Kaloriförbrukning

Självklart kan det skilja sig lite mellan olika modeller men detta är några vanliga mätuppgifter armbanden ger. Dessa värden kan sedan kombineras och utvärderas av armbandet för att ge dig en uppfattning om hur du uppnått eventuella hälsomål, till exempel att gå ner till en viss vikt.

Sedan finns det även olika avancerade aktivitetsarmband, vissa har ett lite högre pris medan vissa är billiga. De armband som kostar lite mer har ofta GPS och andra mer avancerade funktioner.

Ett aktivitetsarmband kan även kallas för följande:

  • Träningsarmband
  • Aktivitetsband
  • Aktivitetsmätare
  • Hälsoarmband

Kärt barn har många namn helt enkelt och vi kommer för variations skull använda de olika benämningarna.

Något av det populäraste att använda sitt aktivitetsarmband till är viktminskning. Det är inte konstigt heller, att banta och göra en viktnedgång med ett hälsoarmband är enklare än någonsin! Armbandet blir som din personliga tränare som pushar dig varje dag. Miljoner av människor har gått ner i vikt med hjälp av ett aktivitetsband!

Vilket är det bästa aktivitetsarmbandet?

Bästa aktivitetsarmbandet!

Detta är såklart en svår fråga och är lite upp till var och en. Vissa kanske är ute efter ett dyrt träningsarmband medan andra vill ha ett billigt. Andra kanske främst vill ha ett aktivitetsband med GPS och så vidare.

Vi kan börja med att lista de tillverkare av aktivitetsarmband vi anser vara bäst.

Bästa träningsarmbanden 2021

Här kommer vi lista de produkter vi tycker är riktigt bra!

Fitbit Charge 4 – Bäst!

Det bästa aktivitetsarmbandet!

Detta är det bästa aktivitetsarmbandet enligt oss. Prisklassen är övre medel men för det får du en produkt i toppklass som kommer leverera bra!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Conrad.se!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Coolshop!

Klicka här för att läsa mer och köpa på NetOnNet!

Läs mer om Fitbit Charge på pulsklockaguiden

Polar Loop 2 – Bästa budgetalternativ

Polar Loop 2

Loop 2 från Polar är ett riktigt bra hälsoarmband kombinerat med ett mycket lågt pris! Bättre än så här blir det inte om du vill komma undan långt under tusenlappen!

Läsa mer och köp på Outnorth.se!

Läs mer och köp på NetOnNet!

Läs mer och köp på Skistart.com!

Läs mer om Polar Loop 2 på pulsklockaguiden

Här kan du köpa aktivitetsarmband!

Vill du gå igenom hela utbuden av aktivitetsmätare för handleden har vi samlat de bästa länkarna till dig nedanför. Vi listar de webbutiker vi tycker har bäst utbud kombinerat med bra service.

Klicka här för alla armband hos Outnorth.se!

Klicka här för alla armband hos Conrad.se!

Klicka här för alla armband hos Coolshop!

Klicka här för alla armband hos NetOnNet!

Klicka här för alla armband hos Skistart.com!

Fördelar med ett hälsoarmband

Det finns många fördelar med ett träningsarmband

Det som gör dessa armband så bra är att de på ett enkelt sätt kan hjälpa dig att förbättra din hälsa. Vill du gå ner i vikt eller få bättre motion är det guld värt med ett armband som pushar dig i rätt riktning. För just det att pusha en är en vanlig funktion på träningsarmbanden. Det finns såklart lite olika implementationer av funktionen, men en vanlig variant är att armbandet börjar pipa eller varna dig på andra sätt när du har varit inaktiv för länge. Kanske har du suttit flera timmar vid datorn och nu tycker armbandet att du borde upp och röra på dig! För det är faktiskt som så att bara vanlig gång/promenader är mycket hälsosamt och bränner kalorier. Slå ut det på en hel dag, vecka eller månader så kommer det göra rejält stor skillnad! Att banta har aldrig varit så enkelt som idag med dessa moderna träningsarmband!

En annan fördel med ett aktivitetsarmband är att de är så smidiga. Jämfört med en pulsklocka är de mindre och mycket enklare att använda. Så länge du inte kräver avancerade träningsfunktioner är en vanlig aktivitetsmätare på handleden oerhört smidigt.

Med dagens teknik kan aktivitetsarmbanden även ”prata” med din telefon. På så sätt kan du få notifikationer om SMS, vem som ringer med mera. Så istället för att leta fram din telefon varje gång det ringer kan du bara vinkla armen och titta på aktivitetsbandet!

Nackdelar

Fördelar och nackdelar med ett hälsoarmband

Allt är inte guld och gröna skogar, eller? Jo, nästan skulle man kunna säga. Men de största nackdelarna med träningsarmband idag är nog att de har blivit så omåttligt populära. Detta leder till att många nya och mindre bra märken och modeller kommer ut på marknaden. Alla dessa hälsoarmband är inte alltid lika bra och risken är då att du får dålig information från ditt armband vilket gör det svårare att få ut det mesta av potentialen. För att undvika detta bör man köpa ett erkänt bra och kvalitativt aktivitetsarmband.

En annan nackdel är att kaloriförbrukningen inte alltid är så lätt att uppskatta för ett träningsarmband. Enligt denna artikel från SVT kan felberäkningarna ibland vara så stora som 20-50 %. Litar man då för mycket på dessa siffror kan det leda till att man äter mer än man egentligen borde. Men de nämner även i artikeln att armbanden blir bättre och bättre varefter tekniken utvecklas och förhoppningsvis dröjer det bara några år innan kalorimätningen är mycket mer exakt.

Det enklaste man kan göra för att komma runt detta är återigen att köpa ett av de bästa banden på marknaden som har erkänt bra pulsmätning med mera.