I pulsklockornas mellansegment är Garmin Forerunner 235 en av de allra mest intressanta. Det är främst en löparklocka men den kan även användas till cykling och som en aktivitetsmätare.

Garmin Forerunner 235, bästa löparklockan?

Garmin Forerunner 235 eller 230?

Forerunner 235 lanserades precis som 230 och 630 hösten 2015. Modell 630 är en mer avancerad och dyrare klocka medan modellerna 230 och 235 är väldigt lika. Forerunner 235 har ett pris på några hundralappar mer än systermodellen 230.

Den största fördelen (och enda skillnaden) med att välja just Garmin Forerunner 235 istället för 230 är att 235:an har optisk pulsmätning vid handleden. Detta innebär att du slipper använda ett pulsband vilket kan underlätta i många lägen. Dock har du fortfarande möjligheten att koppla in ett vanligt pulsband vilket sker med ANT+ teknik.

Den optiska pulsmätaren har visat sig vara väldigt exakt (vissa optiska pulsmätare lämnar en del att önska) men vid till exempel intervallträning när pulsen varierar snabbt och mycket kan ett pulsband vara en fördel. Det går även att ansluta andra sensorer via ANT+ till klockan som till exempel fot eller cykling enheter.

Snabb GPS klocka med stöd för GLONASS

Forerunner 235 har optisk pulsmätning och lite högre pris än 230.

Denna pulsklocka hittar GPS täckning snabbt jämfört med många konkurrenter. Ofta tar det inte mer än 10-15 sekunder men det kan såklart variera. Batteritiden är 9 dagar utan GPS:en påslagen. Använder du GPS:en räcker batteriet i cirka 11 timmar. GPS noggrannheten är helt klart godkänd, men vill du få riktigt exakta värden finns det möjlighet att även koppla in det ryska GLONASS positionssystemet. Då förbrukar klockan cirka 20% mer batteri.

Läs mer och köp på NetOnNet!

Läs mer och köp på Skistart.com!

Läs mer och köp på Outnorth.se!

Läs mer och köp på Träningsmaskiner.com!

Övriga funktioner

Som sagt så kan klockan användas till andra aktiviteter än löpning, även om det är huvudsyftet. Ska du använda den till cykling kan du med ANT+ teknik koppla in hastighet/kadens sensorer.

Den är vattentät ner till 50 meters djup enligt Garmin, men någon renodlad simklocka är det inte. Det du kan göra vid simning är att mäta puls och distans.

Det är en relativt lätt träningsklocka jämfört med andra modeller, den väger endast 42 gram. Förslag på återhämtningsvila, förutsägande av tävlingstider och beräkning VO2 max är bara några av de ytterligare funktioner som den innehar.

Aktivitetsmätning

Precis som de flesta av dagens träningsklockor har Garmin Forerunner 235 sofistikerad aktivitetsmätning dygnet runt. Det innebär att den registrerar antal steg, kalorier, sömn och liknande. Fördelen är att även pulsen mäts dygnet runt via handleden och du behöver inte ha på dig ett pulsband för detta. Det finns även en funktion som ser till att du rör dig tillräckligt mycket, detta i form av en röd stapel som ökar när du är stilla.

Sömndatan man får ut ur klockan har förbättrats mycket mot tidigare modeller. Till exempel ser du hur mycket djup respektive lätt sömn du fått under natten.

Forerunner 235 som smartklocka

Connect IQ screen.

Precis som de flesta Garmin klockor idag finns det stora möjligheter att använda den som en smartklocka. Du kan få dina mobilnotifikationer direkt till klockan. Perfekt ifall du snabbt vill se om något viktigt samtal kommer under träningspasset. Stöd finns för både iOS och Android och med Forerunner 235 är uppkopplingen till telefonen riktigt bra, något Garmin varit dåliga på i tidigare modeller.

Med hjälp av Garmin Connect IQ kan du ladda hem nya appar, widgets och bakgrunder till klockan. Detta förlänger livslängden på ett utmärkt sätt. Det positiva är att utomstående aktörer kan skapa nya appar och tjänster vilket gör att du inte är beroende av att Garmin själva ska vara aktiva.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är detta kanske det bästa valet för dig som vill köpa en kvalitativ och funktionell träningsklocka. Alla produkter har några nackdelar men Forerunner 235 har förhållandevis få. Vissa klagar på att batteritiden är mycket sämre än angivet och vissa tycker inte att den optiska pulsmätningen är tillräckligt exakt. Men utöver det är det mestadels positiv kritik från användare världen över!

Läs mer och köp på Skistart.com!

Läs mer och köp på Outnorth.se!

Läs mer och köp på Träningsmaskiner.com!

Läs mer och köp på NetOnNet!