Garmin Forerunner 735XT är en mycket intressant allt i allo multisport/triathlon klocka i det högre segmentet.

Nya funktioner i Garmin Forerunner 735XT

Garmin Forerunner 735xt

Denna träningsklocka kan ses som en sorts korsbefruktning mellan Forerunner 235 med optisk pulsmätare och den förstklassiga triathlonklockan Forerunner 920XT. Resultatet är en multifunktionell modell som spelar i den högsta ligan.

Optisk pulsmätning

Som sagt så är Forerunner 735XT utrustad med optisk pulsmätning. Detta sker på handleden med hjälp av Garmins egna Elevate-teknik. Detta underlättar mycket i många lägen eftersom du slipper bära ett pulsband runt bröstet. Men vill du ha ännu mer exakt data kan du fortfarande ansluta ett pulsband till klockan. Generellt sett är Garmins Elevate pulsmätning ganska exakt, men vid kortare sprinter och liknande kraftiga svängningar i pulsen kan värdena vara lite sämre.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Conrad.se!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Outnorth.se!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Träningsmaskiner.com!

Klicka här för att läsa mer och köpa på NetOnNet!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Skistart.com!

Strava Suffer Score

Med en Garmin Forerunner 735XT kan du se din Strava Suffer Score på displayen. Det är ett online verktyg som analyserar din hjärtfrekvens gentemot ditt personliga max. På detta sätt får man fram ett värde som visar ungefär hur hårt man har tagit ut sig. Jämför ditt värde med vänner eller proffs för att motivera dig!

Varia Vision – Få en display i glasögonen!

Varia Vision är en HUD (Heads Up Display), något som blivit populärt på det senaste. Det är en liten detalj som man fäster på sina glasögon vid cykling. Denna lilla detalj fälls sedan ner så man får en liten display i hörnet av glasögonen. På detta sätt kan du snabbt och lätt se värden som hastighet, tid och puls utan att titta ner på styret medan du cyklar. Detta ökar din uppsyn och därigenom säkerhet, speciellt användbart i städer.

Varia Vision har tidigare bara varit kompatibel med Garmins cykeldatorer Edge, men går nu alltså att koppla in till Forerunner 735.

Löpning

Det är många funktioner i Garmin Forerunner 735XT som är helt nya och några som endast har funnits i de dyrare modellerna tidigare. Mätning av mjölksyratröskel medan du springer har endast funnits på Fenix 3 tidigare men finns nu på 735:an.

Cykling – Håll koll på trafiken med hjälp av en radar!

Forerunner 735XT är kompatibel med flera olika sensorer specifikt avsedda för cykling. Observera dock att den (som alltid med Garmin) inte är kompatibel med någon Bluetooth Smart sensor utan bara ANT+. Dock har de flesta sensorer stöd för både ANT+ och Bluetooth så det brukar inte vara något problem.

Som nämndes ovan kan du med hjälp av Vara Vision få en display i dina glasögon medan du cyklar. Ett annat tillbehör är en Varia Radar, vilket precis som namnet antyder är en sorts radarsystem. Det är ett nytt, innovativ och kontroversiellt tillbehör för cyklister.

Syftet är att man ska upptäcka bilar som närmar sig snabbt och undvika olyckor i trafiken. Det finns kritiker som menar att man blir mer oaktsam då man förlitar sig på ett sånt system. Men med det sagt är det ett bra hjälpmedel för att höja säkerheten om man använder det på ett förnuftigt sätt.

En annan nyhet i och med Garmin Forerunner 735XT är stöd för Shimano Di2 elektronisk växling.

Simning

Det finns nu möjlighet att skapa simning-träningspass via Garmin Connect och ladda ner till klockan. På detta sätt slipper du ha träningspapper invid bassängkanten/vattnet. Denna möjlighet har tidigare funnits vid löpning och cykling men finns nu alltså även för simning.

Precis som i övriga multisportklockor från Garmin finns det två olika simningslägen, inomhus i pool eller öppet vatten utomhus. Skillnaden är att utomhus används GPS:en och inomhus en accelerometer.

Aktivitetsmätning och mobilkompatibilitet

Koppla din 735:a till Connect IQ.

Precis som ”alla” moderna pulsklockor idag kan Forerunner 735XT mäta hur långt du gått, antal steg, förbrukade kalorier och sömn. Dock saknar den Move IQ som billigare modeller som Vivofit 3 har. Move IQ är en algoritm som automatiskt känner av vilken sorts aktivitet du utför (löpning, cykling, gång, etc.).

Den kan också agera som en ”smartklocka” precis som de flesta nyare träningsklockor. Du kan få dina vanliga mobil-notiser direkt på klockans skärm. Det kan vara allt från SMS och inkommande samtal till Snapchat och Instagram. Dock kan du inte svara på några meddelanden.

Klockan kopplas till din mobil via appen Garmin Connect Mobile och den fungerar med iOS, Android och Windows telefoner. Appen synkar dina träningspass och din aktivitetsmätning dygnet runt. Detta, till skillnad från externa sensorer, sker med Bluetooth Smart.

Forerunner 735XT – Nackdelar

Som med de flesta produkter har denna multisportklocka några mindre lysande stunder. Avsaknaden av Move IQ kanske inte bekommer så många, men det är ändå lite lustigt då det förekommer i billigare modeller. 735XT saknar inbyggd barometrisk höjdmätare vilket finns i de båda ”konkurrenterna” Fenix 3 och 920XT. Man har istället tillgång till GPS höjd vilket dock inte är lika noggrant.

Batteritiden är officiellt angiven till 14 timmar. Det är mindre än 920XT och Fenix 3 som har 24 respektive 16/20 timmar.

Fördelar

En av de största fördelarna med Forerunner 735 är den optiska pulsmätningen vid handleden. Detta underlättar i många lägen och du har ändå möjlighet att koppla in ett externt pulsband vid behov. 920XT och Fenix 3 saknar denna funktion, bortsett från Fenix 3 HR, men då får du betala ett ganska mycket högre pris.

En annan stor fördel gentemot andra multisport/triathlon/allround klockor är att den är liten och lätt. Den väger endast drygt 40 gram, många liknande klockor väger upp mot det dubbla.

Ytterligare fördelar är nya funktioner såsom support för Varia Vision och Radar, Shimano Di2 växling, mjölksyratröskelmätning och möjlighet att ha träningspass för simning i klockan.

I övrigt har den såklart alla de ”vanliga” träningsfunktioner man kan förvänta sig att en modern träningsklocka har.

Sammanfattning

Detta är ett perfekt val för dig som är ute efter att köpa en lätt och smidig multisportklocka i toppklass. Med optisk pulsmätning vid handleden blir allting mycket smidigt!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Conrad.se!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Outnorth.se!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Träningsmaskiner.com!

Klicka här för att läsa mer och köpa på NetOnNet!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Skistart.com!