Suunto logga på en keps

Suunto grundades i Finland 1936 och tillverkar flera olika produkter inom friluftsliv, träning och navigering. Det som är intressant för oss på pulsklockaguiden är såklart deras olika modeller av träning- och pulsklockor. De lanserade sin första produkt i kategorin 1998 och har alltid förknippats med kvalité, tålighet och funktionalitet.

Lista över Suunto pulsklockor

I tabellen nedanför listar vi några av Suuntos puls- och träningsklockor som finns att köpa online idag. Klockorna är presenterade i kronologisk ordning med nyast först.

Suunto 9
Suunto 9
Köp på Outnorth.se, Coolshop eller Skistart.com!
Suunto 9 är den nya toppmodellen som lanserades 2018 och är en del i Suuntos nya modellsystem, 3-5-9.
Läs mer om Suunto 9 på pulsklockaguiden.se!
Suunto 5
SUUNTO 5
Köp på Outnorth.se, Coolshop eller Skistart.com!
Suuntos multisportklocka i mellansegmentet är sedan 2019 denna modell nummer 5.
Läs mer om Suunto 5 på pulsklockaguiden.se!
Suunto 3 Fitness
Köp på Outnorth.se, Coolshop eller Skistart.com!
Detta är en lite billigare klocka som passar en stor målgrupp!
Läs mer om Suunto 3 på pulsklockaguiden.se!
Suunto Spartan
Denna klocka mäter aktiviteter dygnet runt.
Köp på Outnorth.se, Conrad.se, Coolshop eller Skistart.com!
Suunto Spartan är en exklusiv toppmodell som först lanserades i augusti 2016. Den är en uppföljare till Ambit3 klockorna.
Läs mer om Suunto Spartan på pulsklockaguiden.se!
Suunto Ambit3
Suunto träningsklocka för outdoorfolk.
Köp på Outnorth eller Skistart.com!
Detta är företagets mest exklusiva och avancerade träningsklocka och en given konkurrent till Garmin Fenix 3. Ambit3 finns att köpa i 4 olika versioner: Run, Sport, Peak och Vertical.
Läs mer om Suunto Ambit3 på pulsklockaguiden.se!
Suunto Quest
Quest är en pulsklocka från Suunto
Quest är en enkel och billig träningsklocka som lanserades 2011. Den saknar GPS men det går att köpa till en "GPS track POD" vid behov.
Läs mer om Suunto Quest på pulsklockaguiden.se!
Suunto M5
M5 är en bra löparklocka
M5 släpptes våren 2010 och har således några år på nacken. Den saknar GPS men är i övrigt en gedigen och enkel pulsklocka. Den är riktigt billig också med ett pris under tusenlappen inklusive ett pulsband!
Läs mer om Suunto M5 på pulsklockaguiden.se!

Historia

Förutom pulsklockor gör företaget även navigeringsutrustning.

Suuntos första produkt, kompassen M-311

Företaget grundades i Finland av Tuomas Vohlonen 1936. Han hade ett år innan fått patent på ett nytt sätt att skapa en kompass för navigering. Detta resulterade i den första produkten, kompassen M-311. Kompasser var också det som företaget tillverkade under en stor del av 1900-talet, innan de började med klockor och andra instrument.

Under andra världskriget förser Suunto armén med en ny kompass, modell M/40, för bland annat artilleriofficerare. Företaget växer stort efter andra världskriget och har försäljning på både den militära och civila marknaden. På 50-talet börjar Suunto tillverka kompasser till orienterare och även båtkompasser med mycket hög precision. På 60-talet gör de entré i dyk- och undervattensvärlden med SK-4, världens första dykkompass. De fortsätter att ha framgång inom dykningsvärlden och tillverkar dykdatorer och dykklockor från 1987 och framåt.

Suuntos historia med träningsklockor

Suuntos första outdoor/träningsklocka.

Suunto Vector.

Den första träningsklockan var Suunto Vector som lanserades 1998. Det är främst en outdoor-klocka och den var utrustad med ABC funktioner (A=altitude, B=barometer, C=compass). Den var mycket uppskattad av bergsbestigare och det är en av företagets mest framgångsrika produkter. Klockan fanns att köpa ändå fram till 2015, alltså totalt 17 år.

2004 lanserades den avancerade träningsklockan t6 och tre år senare kom den prisbelönta Suunto Core. 2009 lanseras premiumklockan Elementum som förutom att vara en avancerad sportklocka även är riktigt snygg.