Suunto 5 är en av de bästa GPS-klockorna

Våren/sommaren 2019 lanserades Suuntos nya mellanklass-modell av GPS-pulsklockor, nämligen: Suunto 5.

Suuntos nuvarande system innefattar nu:

  • Suunto 3: En budgetklocka utan GPS
  • Suunto 5: Den här klockan, en multisportklocka i mellansegmentet
  • Suunto 9: Deras toppmodell av multisport och äventyrsklockor

Det som många blivit lite nyfikna på är mellanrummet mellan Suunto 5 och 9, borde det inte finnas en till klocka där? Till exempel en 7:a? Men vi vet inget och framtiden får utvisa svaret. Nu fortsätter vi att fokusera på modell nummer 5!

Suunto 5 – Vad är nytt?

Man skulle kunna säga att den är som en lätt nedbantad version av toppmodellen Suunto 9. Skillnaderna är att 5:an har mindre batteri, ingen kompass och ingen barometrisk altimeter. Men det bästa är att allt detta resulterar i ungefär halva priset jämfört med toppmodellen! Så är det nämnda ”bortfallet” inget som du dryr dig om är Suunto 5 en fantastiskt bra och prisvärd träningsklocka!

Klicka här för att läsa mer och köpa Suunto 5 på Outnorth!

Klicka här för att läsa mer och köpa Suunto 5 på Coolshop!

Klicka här för att läsa mer och köpa Suunto 5 på Skistart!

Köp Suunto 5 och testa själv!

Föregångaren till Suunto 5 är Spartan Trainer som också ligger i mellansegmentet. Det är en mycket bra klocka som bland annat är första val av Suunto klocka för gurun DC Rainmaker. Därför blir en jämförelse mellan dessa 2 klockor intressant.

Det som är nytt eller har förbättrats i Suunto 5 jämfört med Spartan Trainer är följande: Batterilivslängden har ökats med cirka 10 timmar samt så har den fått mer avancerade energisparlägen. Nya funktioner inkluderar sömnkvalitetsanalys, stressanalys, kroppsresursanalys samt ”adaptive training plans”. (För övrigt finns ingen av dessa funktioner i storebror Suunto 9).

Snyggare/bättre design genom att materialet har ändrats från plast till rostfritt stål och mineralglas i skärmen. En annan ny funktion som är tillagd är VO2 max fitness-nivå. GPS:en är också uppdaterad och kommer nu från Sony istället för MediaTek samt så finns det mer valmöjligheter bland annat GLONASS, Galileo och QZSS.

Den enda försämringen/nackdelen gentemot Spartan Trainer är att 5:an har snäppet sämre temperaturtoleranser. Den förstnämnda tål -20°C till 60°C och den senare -10°C till 50°C.

Om vi istället jämför Suunto 5 med toppmodellen 9 så är det ju några grejer man går miste om. Vi nämnde det kort i början och det innefattar: Ingen barometrisk altimeter, ingen kompass, sämre batteritid, ingen touchscreen, ingen möjlighet att justera ljusstyrka och ingen anslutningsmöjlighet till legacy Movescount plattformen.

Men som vi skrev längre upp finns det ändå funktioner i 5:an som inte finns i 9:an, som till exempel sömn och stress data, vilket kan vara mycket givande.

Sammanfattning

Suunto 5 är en riktigt bra och komplett träningsklocka med bra GPS-noggrannhet. Den är definitivt med och tävlar om att vara en av de bästa klockorna i det tuffa mellansegmentet mot bland annat Polar Vantage M och Garmins Forerunner 245 samt Instinct.

Klicka här för att läsa mer och köpa Suunto 5 på Outnorth!

Klicka här för att läsa mer och köpa Suunto 5 på Coolshop!

Klicka här för att läsa mer och köpa Suunto 5 på Skistart!