Suunto 9 - en av de bästa klockorna just nu

Sommaren 2018 så lanserade finska Suunto sin nya pulsklocka Suunto 9. Den är en del i deras nya ”modell-system” där klockorna numreras och det finns i dagsläget Suunto 3, 5 och 9. Suunto 9 är deras nya toppmodell och kan sägas vara en ersättare för de tidigare modellerna av Spartan.

Denna klocka har tagits emot mycket väl bland kritiker och kan sägas vara ett av de absolut bästa premiumvalen du kan göra just nu!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Outnorth!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Coolshop!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Skistart!

Vad är nyheterna i Suunto 9?

Denna träningsklocka från Suunto innehåller flera mycket intressanta nyheter som gör den väldigt attraktiv på marknaden. De största nya funktionerna i denna toppmodell är relaterade till batteri och GPS.

Nytt ”smart” batteri för maximal livslängd

Den har testats av DC Rainmaker med gott betyg
Baksidan av Suunto 9 med den optiska pulsmätningen.

En av de större uppdateringarna i Suunto 9 är relaterat till batteritid. Detta har Suunto löst främst genom ett avancerat uträkningssystem och olika sorters batterilägen.

För det första finns det 4 olika lägen: Performance, Endurance, Ultra och Custom. Den totala batteritiden varierar mellan 25-120 timmar.

Men det som gör Suunto 9 så unik är att den kan räkna ut i förväg om den aktivitet du valt/håller på med kräver för mycket/för lite batteri. Det kan kallas för ett ”smart” batteri och det kan växla mellan olika lägen för att minimera risken att du får slut på batteri, vilket faktiskt är ett av de vanligaste problemen och klagomålen från användare.

När batterinivån sjunkit till 10% blir du uppmanad att välja ett snålare läge, men det är inte allt. Istället för att klockan sedan dör helt när batteriet är slut så stängs allt av utom det grundläggande stoppuret. På detta sätt får du i absoluta nödfall åtminstone en korrekt totaltid för aktiviteten. Toppenbra tycker vi!

Få GPS-data utan GPS-data?!

Den kanske absolut största nyheten med Suunto 9 är dock det tämligen unika systemet som kallas för ”FusedTrack”. Väldigt enkelt sagt så kan klockan ge dig GPS-data när det inte finns någon GPS-data.

Suunto 9 har så klart en inbyggd GPS, men på lite samma tema som att spara batteri så är det så klart bra att minimera GPS användandet i klockan så mycket som möjligt. I det ”bästa” läget plottar GPS:en data varje sekund och då räcker batteritiden i 25 timmar. Men i de andra lägena plottas det mycket mer sällan (60/120 sekunder) och då räcker batteriet i upp till 120 timmar.

För att förbättra GPS-datan med låga intervall så använder sig FusedTrack tekniken av andra sensorer i klockan som accelerometern för att binda samman de befintliga , men sparsamma, GPS punkterna. Detta är verkligen något ”banbrytande” och kommer troligtvis bli allt vanligare samt mycket bättre i framtiden. Det är helt enkelt ett mycket smart sätt att spara batteritid på.

Klarade sig mycket bra i test

Suunto 9 är nya toppmodellen

DC Rainmaker gjorde ett test där han använde 3 pulsklockor och sprang samma sträcka. En av klockorna var Garmin Forerunner 935 med GPS data varje sekund. Den andra var en Suunto Spartan med 60 sekunders data och slutligen såklart även den nya Suunto 9, också med 60 sekunders data PLUS FusedTrack tekniken.

Resultatet? Självklart var Forerunner 935 bäst, men Suunto 9 var inte långt efter! Spartan var som förväntat ganska dålig med långa raka sträck på kartan. Jämförelsen mellan Spartan och ”9” är mycket intressant. De har alltså samma GPS intervall, men skillnaden i kvalité är enorm. Tänk sen på hur mycket batteritid du sparar på detta sätt, helt fantastiskt!

Sammanfattning

Suunto 9 är en väldigt intressant träningsklocka med flera nya innovativa funktioner. Den har tagits emot mycket väl bland kritiker och är som sagt ett premiumval för någon som vill ha det allra bästa!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Outnorth!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Coolshop!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Skistart!