Vantage-serien är Polars serie multisportklockor. Klockorna är framtagna för ambitiösa och målinriktade atleter som sysslar med multisport eller triathlon. För närvarande består serien av tre klockor, Vantage V Titan, Vantage V och Vantage M. I denna artikel ska vi titta närmre på Vantage V, som är seriens promodell.

Smartare träning med Vantage V

Polar vantage V

I beskrivningen av klockan och dess funktioner utlovar tillverkaren smartare träning. Med hjälp av Vantage V, som utrustats med GPS, är vattenresistent och har en extra lång batteritid, kan du på ett enkelt sätt följa din träning. Polar Vantage V stöder 130 olika sporter med individuella sportprofiler och uträkningar för att kunna spåra varje aktivitet.

Vi håller med om att klockan ger dig möjlighet att träna smartare. Klockan samlar träningsdata och för en automatisk träningsdagbok. Den levererar utvecklingsrapporter, något som i sin tur bidrar till att du lättare kan nå dina mål med träningen. Det är också möjligt att synkronisera klockan med andra tjänster, till exempel med Strava eller TrainingPeaks.

Mycket av klockans magi sker i appen Polar Flow. Via appen kan du hålla koll på data och historik. Det är också där du kan skapa din träningsplan. Lägg till pass per dag och välja aktivitet, när du sedan synkroniserar klockan mot appen får du dina träningspass överförda till klockan. Klockan och appen i kombination blir ett riktigt bra och enkelt träningsredskap.

Nytt i och med Vantage-serien är klockans metod för pulsmätning. Klockan kombinerar pulsmätning på optisk väg med annan sensorteknologi. Du kan själv välja metod för pulsmätning beroende på vad som passar bäst för just den aktivitet eller sport du genomför. Den nya metoden är utvecklad för att säkerställa en ostörd pulssignal och därmed eliminera osäker avläsning.

Klicka här för att läsa mer och köpa Maxpuls.se!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Outnorth!

Mät löpeffekten för en jämnare belastning

Vantage V

Med Vantage V registreras din löpeffekt direkt från handleden. Detta är ett komplement till pulsmätningen. Resultatet levereras i watts per kg kroppsmassa. Mätningarna av löpeffekt bygger på en algoritm som tar tre parametrar i beaktning. Den första är förändringen av höjdgradienten, denna spåras via en inbyggd barometer. Den andra är hastighet och den tredje hur snabbt din hastighet förändras. För att hålla koll på detta används en inbyggd GPS.

Mätningen av löpeffekten blir extra intressant vid intervall- och backträning. Eller om du vill hålla ansträngningen på en jämn nivå exempelvis ett lopp. Löpeffekten ger dig en hänvisning om muskelbelastningen, det vill säga belastningen på leder, muskler och skelett under träningen.

Håll balansen mellan träning och vila

Något som vi tycker är extra smart är klockans funktion för återhämtningsfeedback, Recovery Pro. Funktionen visar hur du svarar på din träning och när du är redo för att träna mer. Att hålla balansen mellan träning och återhämtning kan vara avgörande för att hålla sig skadefri. Klockan mäter, med hjälp av ett ortostatiskt test, hur mycket ditt kardiovaskulära system har återhämtat sig efter senaste träningspasset. Därefter ges anpassade träningstips.

Som kuriosa kan vi berätta att klockan klarat så kallade militära standardtester, bland annat tester för extrema temperaturer, fall och luftfuktighet. Detta ger en indikation om att du faktiskt kan lita på klockan i alla väderförhållanden och klimat.

Skillnaden mot andra klockor i serien

Samtliga klockor i serien är ganska lika, både ur design- och funktionssynpunkt.

Skillnaden mellan Vantage V Titan och Vantage V är vikten på klockan. Titanen är en lättviktsklocka och väger 59 g jämfört med Vantage V:s 66 g. I övrigt har klockarna utrustats med samma funktioner.

Vantage M är däremot en lite billigare modell, som bland annat saknar funktionerna Recovery Pro, löpeffekt från handleden samt saknar barometer. Vantage V har en pekskärm med färg medan Vantage M saknar detta.

Klicka här för att läsa mer och köpa Maxpuls.se!

Klicka här för att läsa mer och köpa på Outnorth!