Sommaren 2016 lanserade Suunto en ny toppmodell av träningsklockor, nämligen Suunto Spartan serien. De har sedan dess uppdaterats och förbättrats.

Sedan 2018 är Suunto 9 deras nya toppmodell. Men Spartan är fortfarande bra klockor, med fördelen att de nu är relativt billiga.

Suunto Spartan – Avancerad multisportklocka

Enligt Suunto själva är detta en uppföljare till deras Ambit3 klocka. Suunto Spartan är en av de mest avancerade och exklusiva träningsklockorna på marknaden. Precis som Ambit-serien är det en allt i allo klocka som passar för multisport och triathlon.

Suunto Spartan Ultra och sport modellerna.

Denna nya träningsklocka från Suunto kommer att finnas i olika versioner, precis som Ambit3 gjorde. De olika versioner vi känner till i dagsläget (juli 2016) är:

  • Suunto Spartan Ultra
  • Suunto Spartan Sport

Spartan Ultra var den som presenterades först (7 juni 2016) och är toppmodellen, medan Sport är den ”billiga” varianten.

Läs mer och köp på Conrad.se!

Läs mer och köp på Coolshop!

Läs mer och köp på Skistart.com!

Läs mer och köp på Outnorth.se!

Funktioner och kommande optisk pulsmätning

Spartan Ultra mäter nu aktiviteter dygnet runt.

Spartan klockorna har en touchskärm i färg och 3 stycken knappar. Upplösningen på skärmen är 320×300 jämfört med endast 128×128 på Ambit3. Du har upp till hela 7 stycken datafält att modifiera på skärmen.

Både ramen och glaset är gjort i väldigt hållfasta material och klockan är vattentät ner till 100 meter. Spartan serien har nu aktivitetsmätning och mäter dina steg, kalorier och liknande under hela dygnet. Detta är nästan standard nuförtiden men saknades på Ambit.

Klockorna kommer att finnas att köpa med eller utan pulsband. Men Suunto har också meddelat att de kommer introducera optisk pulsmätning vid handleden till julen 2016.

De har valt att inte utforma en egen optisk pulsmätare utan att använda sig av en befintlig från Valencell. Detta bådar väldigt gott då företaget är känt för att göra mycket exakta pulsmätare. När det kommer till optisk pulsmätning är det nämligen ofta tekniken inte är så exakt, förhoppningsvis kommer Suunto Spartan bli ett föredöme.

Suunto Spartan Ultra

Detta är som sagt toppmodellen och den kommer också kosta därefter. Det kommer att vara en av de dyraste träningsklockorna på marknaden med ett pris på cirka 6000-8000 svenska kronor. Det är dyrare än vad Ambit serien kostat men jämför man med Garmins toppmodell Fenix 3 HR är priset mer likt.

Suunto Spartan Ultra är utrustad med barometrisk höjdmätning medan Sport versionen endast har GPS höjd. Batteritiden i en Ultra är 18h med bästa GPS noggrannheten, 26h med lite sämre noggrannhet och 65h med lägsta GPS noggrannheten. Utan GPS ska batteritiden vara 15 dagar.

Spartan Sport

Sport versionen är en lite enklare och billigare klocka än Ultra. Istället för barometrisk höjdmätning får du i en Spartan Sport nöja dig med GPS höjd.

Batteritiden i Sport är 10h om du har GPS:en inställd på bästa läget. Med lite sämre noggrannhet får du 16h och med lägst noggrannhet 40h. Utan GPS ska det vara 10 dagars batteritid.

Koppla upp dig till nya Movescount!

Suunto har nyligen också uppdaterat sin träningsportal på internet, www.movescount.com. Där laddas alla Suunto-användares träningspass upp, det finns nu över 100 miljoner!

Med de nya funktionerna på sidan är det mycket lättare att hitta intressanta träningsrutter. Du kan sortera på specifika sporter och med hjälp av ”värmekartor” se var många andra (Suunto användare) tränar. Kanske hittar du en ny rolig liten väg att utforska!

Läs mer och köp på Conrad.se!

Läs mer och köp på Coolshop!

Läs mer och köp på Skistart.com!

Läs mer och köp på Outnorth.se!

Spartan Sport är den nyaste versionen.