Hösten 2014 lanserades Garmin Forerunner 920XT som en uppföljare till 910XT. Det är en av Garmins toppmodeller med massor av funktioner och den är extra anpassad för att användas som multisportklocka.

Garmin Forerunner 920XT – Funktioner

Denna pulsklocka är fylld med funktioner.

Detta är en mycket avancerad klocka som fungerar till alla aktiviteter. Enkelt sagt har man behållit alla bra funktioner från 910XT och proppat 920-modellen full med nya. Man har även plockat funktioner från andra Garmin produkter och integrerat i 920XT.

Den har ett lite fyrkantigt utseende och finns inte i så många olika färger. Detta ger den dock en ganska så sportig touch. Är det viktigt för dig att ha en snygg sportklocka till vardags kan du kolla in Garmin Fenix 3 vilken vi tycker ser bättre ut.

För att vara en multisport/triathlon pulsklocka är den ganska lätt. Den väger endast 61 gram medan många konkurrenter i samma segment väger över 80 gram. Batteritiden är runt 20-40 timmar med GPS och upp till 30-120 dagar utan, enligt Garmin. Dock vittnar många om en kortare livslängd, speciellt utan GPS och då kanske runt 5-10 dagar istället.

Löpning

När det kommer till löpning har Forerunner 920XT tre stycken löpdynamiska komponenter. Dessa är:

  • Kadens
  • Hur lång markkontakt
  • Vertikal svängningsrörelse

De två sista kräver att du använder puls/bröstbandet medan kadensen kan mätas med klockan. Du kan även mäta ditt VO2 max vilket klockan använder för att göra uppskattningar av vad du kan få för bästa varvtider. Du bör dock springa flera rundor för att låta VO2 max värdet jämna ut sig. Annars kan uppskattningarna bli ganska missvisande.

En Garmin Forerunner 920xt på armen.

Klockan visar även återhämtningsstatus och föreslår hur mycket du ska vila. Om du sysslar med triathlon kan dock dessa värden vara lite missvisande då du kanske gör ett hårt löppass ena dagen och ett hårt cykelpass dagen efter. Så man får vara uppmärksam på det.

Ytterligare en smart funktion för löpning är en metronom som hjälper dig hålla en viss frekvens (kadens) i stegen. Den ger ifrån sig ett ljud så du lätt håller takten. Du kan välja hur ofta ljudet kommer (varje eller vart fjärde steg etc.) och även ändra till vibration om du till exempel springer i en stad där ljudet är svårt att höra. Ha dock i åtanke att detta drar lite extra batteri.

Forerunner 920XT har även smarta funktioner för personbästa. Den håller reda på olika sorters personbästa såsom längsta sträcka och snabbaste tid per kilometer och ger dig en notifikation om du slår dem.

Klicka här för att köpa till bästa pris på Outnorth.se!

Klicka här för att köpa till bästa pris på NetOnNet!

Klicka här för att köpa till bästa pris på Skistart.com!

Cykling

Garmin Forerunner 920XT har ett specifikt cykelprogram som bland annat visar fart (tex. km/h) istället för tid/sträcka. Du kan koppla in ytterligare sensorer via ANT+ tekniken. Du kan då få ut specifik VO2 Max data för cykling. En nackdel är att klockan inte är kompatibel med bluetooth sensorer.

Simning

920XT har en vattenklassning på 5 ATM vilket betyder att man kan simma med den men man bör inte dyka djupt. Det finns två olika simfunktioner i klockan, antingen öppet vatten eller pool.

Simmar du i öppet vatten använder klockan GPS:en men eftersom den är under vatten ungefär halva tiden (ditt simtag) tappar den kontakt med satelliterna då. När den sedan är över vattenytan får den kontakt med satelliterna igen men ofta med låg noggrannhet. Därför är inte GPS angivelserna lika exakta som till exempel vid löpning.

Simmar du i pool skriver du in hur lång poolen är och en accelerometer används istället för GPS.

Aktivitetsmätning

Precis som de flesta av dagens pulsklockor kan en Garmin Forerunner 920 hålla kolla på dina dagliga aktiviteter. Detta innefattar hur långt du gått, antal steg, kaloriförbrukning och sömn. Denna data synkroniseras sedan med din mobil till Garmin Connect för vidare analyser. Garmins klassiska röda stapel som ser till att du inte är för inaktiv finns också här.

Forerunner 920XT som smartklocka

Inkommande samtal på en forerunner 920xt.

Utvecklingen går framåt och de flesta träningsklockor idag fungerar som en smartklocka och 920XT är inget undantag. Du kan direkt på klockans skärm se notifikationer från din mobil som till exempel SMS och inkommande samtal. Du kan dock inte svara på något utan det får du göra på mobilen. Forerunner 920 är kompatibel med både Android och iOS.

Tack vare Garmin Connect IQ kan du ladda hem nya appar och funktioner till din klocka. Även utomstående kan skapa dessa så du är inte beroende av att Garmin ska vara aktiva på den fronten. Du kan även ändra utseendet på bakgrunden och mycket mer.

Sammanfattning

Vill du ha den bästa träningsklockan till triathlon och multisport så är Garmin Forerunner 920XT troligtvis vad du bör köpa. Den har massor av smarta funktioner och GPS:en (tillsammans med GLONASS) är mycket snabb och exakt. Den är inte direkt billig och har ett ganska högt pris, men samtidigt får du något av det bästa på marknaden!

Klicka här för att köpa till bästa pris på Outnorth.se!

Klicka här för att köpa till bästa pris på NetOnNet!

Klicka här för att köpa till bästa pris på Skistart.com!