2015 var ett år då Garmin lanserade många nya klockor. En av dem var Garmin Forerunner 25 som bygger vidare på en populära Forerunner 15. Detta är en mycket billig pulsklocka för dig som endast vill ha de viktigaste funktionerna för din träning.

Längre ner finns test och recension.

Garmin Forerunner 25 – Kvalité till lågpris

En blå Garmin Forerunner 25.

Denna träningsklocka är en uppföljare till Forerunner 15 och 10 innan den. Dessa klockor har varit Garmins budgetmodeller med mindre funktioner än de dyrare modellerna. Men de har varit väldigt populära, sålts i stora volymer och på så sätt varit en god inkomstkälla för Garmin. Detta skvallrar ju då också om att de är riktigt bra.

Ibland är det nog så att flera av de avancerade funktionerna man betalar för i dyrare modeller inte är sådär jätteviktiga. Med en Forerunner 25 får du ett billigt, kvalitativt och funktionellt träningshjälpmedel utan krusiduller.

Klicka här för att köpa till bästa pris hos NetOnNet!

Klicka här för att köpa till bästa pris hos Skistart.com!

Klicka här för att köpa till bästa pris hos Outnorth.se!

Klicka här för att köpa till bästa pris hos Träningsmaskiner.com!

Träningsfunktioner

Forerunner 25 med pulsband.

Garmin Forerunner 25 är en GPS-klocka med alla de viktiga funktioner man kan förvänta sig. Med hjälp av GPS:en kan du plotta var du sprungit, och hur snabbt/vilken takt. Med ett pulsband (klockan går att köpa med eller utan) får du även ut puls vilket förbättrar analyserna. Denna träningsklocka har olika sätt att sporra dig, bland annat genom personbästa och måltider för specifika rundor.

Aktivitetsmätning

En aktivitetsmätare introducerades i och med Forerunner 15 och den finns fortfarande kvar i 25:an, vilket är brukligt för dagens pulsklockor.

Med aktivitetsmätning får du uppgifter om dagens antal steg, kalorier, sträcka och sömn.

Bluetooth koppling och smartklocka-funktioner

En billig pulsklocka med smartfunktioner.

En ny funktion i Forerunner 25 gentemot 15 är att den kan koppla ihop sig med mobilen via Bluetooth. På detta sätt kan du enkelt ladda upp dina träningssessioner till gratisfunktionen Garmin Connect. En annan ny funktion är så kallad ”live tracking”. Det innebär att dina vänner kan följa din träning i realtid via Garmin Connect.

Forerunner 25 har även tagit ett steg mot att vara en smartklocka då du kan få mobilnotifikationer som SMS och inkommande samtal direkt på skärmen.

Nackdelar

Då detta är en budgetklocka saknar den en del funktioner som finns i dyrare sportklockor. Det behöver inte vara ett stort minus och man kan inte kräva för mycket till detta låga pris. Men några saker som vi gärna hade sett i denna träningsklocka är: fullständiga mobila notifikationer (tex. Twitter, Facebook och andra appar), mer datafält på skärmen, flera val av sport/aktivitet, möjlighet att koppla in Bluetooth pulsband (som ”vanligt” med Garmin fungerar endast ANT+).

Test och recension av Garmin Forerunner 25

test av Garmin forerunner 25

Jag har under vintern använt en Forerunner 25 ett flertal tillfällen, främst vid stadslöpning. En av mina favoritfunktioner är att sätta ange i vilket tempo man vill springa, till exempel 5 min/km eller liknande. Springer du sen för sakta piper klockan till och meddelar dig detta, likaså om du springer för snabbt.

Löpning

Här anger jag vilken tid jag vill springa på per kilometer.

Jag testade även responstiden för detta genom att springa i korrekt hastighet och sedan tvärt stanna. Det tog då cirka 5 sekunder för klockan att uppfatta detta och meddela mig.

Träningspass med Forerunner 25

Värt att tänka på är att bara för du ligger i rätt hastighet är det inte säkert att du kommer springa din totala sträcka på en viss tid (har du angett 5 km/min och ska springa 5 km ”bör” det då ta 25 min). Har du varit under den angivna hastigheten länge kommer du tappa tid. Klockan meddelar dig bara en gång när du kommer ur hastigheten och en gång när du återigen har rätt hastighet. Den tar inte hänsyn till att du länge sprungit för sakta och inte kommer avlägga sträckan på den ”ursprungliga” tiden.

En annan enkel och trevlig funktion är att använda sig av ”lap” alltså sträckor. Du kan till exempel kontinuerligt få info om hur snabbt du springer varje kilometer. GPS:en hittar oftast signal inom några få sekunder, men det tar ibland upp till 10 sek.

Det slutgiltiga omdömet är att det är en mycket bra och funktionell träningsklocka i budgetklassen. Den är perfekt som till exempel en första instegsmodell eller till dig som endast vill ha något grundläggande.

Sammanfattning

Är du ute efter en billig pulsklocka som ändå har allt det grundläggande är en Garmin Forerunner 25 något av ett riktmärke. Du kommer få svårt att hitta en mer kompetent klocka för cirka 1500:- inklusive pulsband. Vill du ha en mer avancerad modell med optisk pulsmätning rekommenderar vi Garmin Forerunner 235.

För dig som vill hålla nere priset utan att tappa de viktiga funktionerna är 25:an ett riktigt bra val!

Klicka här för att köpa till bästa pris hos NetOnNet!

Klicka här för att köpa till bästa pris hos Skistart.com!

Klicka här för att köpa till bästa pris hos Outnorth.se!

Klicka här för att köpa till bästa pris hos Träningsmaskiner.com!